Camerele fixe, dotate cu radar, vor supraveghea din nou traficul rutier de pe șosele, o măsură legislativă în acest sens urmând să fie promovată de Poliția Rutieră, la nivel guvernamental, la toamnă.
Comisarul șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, Lucian Diniță, a declarat, pentru gândul, că se lucrează la un plan de reoperaționalizare a sistemului de camere video fixe, cu funcție de radar, de pe șosele și că Uniunea Europeană a cerut implementarea unui plan de lucru în acest sens.
DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!
„În momentul de față, UE ne-a trimis un plan de sporire a siguranței rutiere, în care aceste aparate fixe de supraveghere și de măsurare a vitezei sunt impuse. Ni se cere chiar un calendar de implementare a acestor sisteme. După ce Parlamentul își va relua activitatea, vom iniția la nivel de Guvern o măsură în această privință”, a declarat Lucian Diniță, pentru gândul.
În momentul de față, camerele fixe funcționale pe șoselele din România, cu excepția DN 1, pe sectorul București-Brașov, au funcții de detectare a încălcării altor reguli de circulație, precum neacordarea de prioritate între vehicule sau pentru pietoni sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului.
O altă măsură care va fi luată în viitorul apropiat, mai exact până cel târziu pe 19 ianuarie 2013, va fi introducerea permisul de conducere pentru mopede. Posesorii de moped vor fi nevoiți să aibă carnet de conducere pentru cel puțin o categorie de vehicule, ca să poată conduce pe drumurile publice.
Numărul accidentelor rutiere, în scădere
Lucian Diniță a mai declarat, pentru gândul, că numărul accidentelor rutiere și al victimelor acestora sunt în continuă scădere, după ce anul trecut România a înregistrat cea mai mare rată de reducere a evenimentelor rutiere din Europa – minus 15%.
În 2012, în luna iulie, s-au înregistrat scăderi la toate cifrele rutiere, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2011, spune Lucian Diniță: minus 163 de accidente, minus 101 morți în accidente și minus 143 de răniți grav în accidente rutiere.
„La nivelul de acum, scăderea față de anul trecut e în jur de 20%. Lunile iulie și august sunt însă critice pentru noi, pentru că toată lumea e în concediu, sunt și cei care vin din străinătate în țară să-și facă concediul”, spune Diniță.
Citește și Ponta, la tăierea panglicii pe autostrada București-Ploiești, care începe și se termină cu un sens giratoriu: „Aveți o superstiție cu sensurile giratorii?”
Citește și IMAGINI cu „cea mai ieftină autostradă din UE”, inaugurată înainte de termen. Șoferii români, așteptați s-o încerce. VIDEO
Citește și Ministrul Agriculturii vrea să finanțeze din bani europeni canalul Siret-Bărăgan, care e mai scump decât Autostrada Bechtel
Citește și Premieră în România. Un „rege al asfaltului” vrea să termine o autostradă cu nouă luni înainte de termen